Monday, October 18, 2010

Martabak Telur




















RESEP MASAKAN INDONESIA

RESEP MARTABAK TELUR SPESIAL

Bahan Kulit Martabak :

  • 100 gram tepung terigu
  • air matang secukupnya
  • 2 sdm telur kocok lepas (diambil dari telur untuk adonan isi)
  • 1 sdm minyak/margarine cair
  • garam secukupnya

Bahan Isi Martabak :

  • 300 g daging giling
  • 1 batang daun bawang iris, dicampurkan saat menumis daging giling
  • 4 batang daun bawang iris
  • 6 sdm bawang bombay iris
  • 4 bawang putih, haluskan
  • 1 sdt curry powder
  • 6 butir telur
  • merica dan garam secukupnya.

Saus Martabak :

  • 2 sdm kecap asin
  • 1 sdt air asam jawa
  • garam & gula pasir secukupnya (sesuai selera)
  • 1 sdm saus tomat
  • 1 sdm sambal botol (bisa diganti irisan cabai rawit hijau)
  • irisan ketimun
  • 2 sdm air matang
Cara Membuat Kulit Martabak :
  1. Campur tepung terigu dengan minyak/margarine cair, telur dan garam, tambahkan air sedikit demi sedikit sambil diuleni hingga adonan kalis.
  2. Bagi adonan menjadi 2 bagian, bulatkan dan rendam dengan minyak goreng.
  3. Diamkan selama 1-2 jam. Untuk 1 jam pertama adonan harus terendam semua dalam minyak goreng, untuk 1 jam berikutnya angkat adonan yang masih terlumuri dengan minyak tempatkan dalam wadah/mangkok, dan tutup dengan kain/serbet

Cara Membuat Isi Martabak :

  1. Tumis bawang bombay, bawang putih, hingga harum, masukkan daging giling, curry powder,merica, irisan dari 1 batang daun bawang dan garam.
  2. Aduk-aduk hingga daging matang dan air yang keluar dari daging giling menyusut. Angkat. Sisihkan, bagi menjadi 2 bagian.
  3. Kocok 4 butir telur (sebelumnya sudah diambil 2 sdm untuk campuran bikin adonan kulit), buat orak-arik setengah matang. Sisihkan., bagi menjadi 2 bagian.

Cara Membuat Saus Martabak :
Campur semua bahan kuah menjadi satu.

Penyelesaian :

  1. Ambil 1 bagian adonan kulit, pipihkan dengan telapak tangan bawah jempol arah melingkar sehingga agak melebar. Pegang kedua ujung adonan, putar dari sisi kiri kekanan kembali ditempat semula berulang-ulang sehingga adonan menjadi tipis (bisa juga dengan digilas-gilas).
  2. Ambil mangkok, isi dengan 1 buah telur kocok, daging giling,orak-arik telur, irisan 2 batang daun bawang,garam, merica. Aduk-aduk. Untuk adonan kulit yang kedua, kerjakan cara yang sama dengan adonan kulit yg pertama, begitu juga untuk isinya.
  3. Panaskan minyak di wajan ceper yang agak besar, masukkan adonan kulit yang sudah ditipiskan. Isi bagian tengahnya dengan adonan dalam mangkok tadi, lipat bagian pinggir kulit kearah tengah, hingga tertutup rapat, goreng sampai matang. Angkat. Sajikan selagi panas/hangat dengan kuahnya.

Untuk : 2 buah martabak (6 iris/buah)


English:

INDONESIA recipes
SPECIAL EGG RECIPES Martabak

Leather Materials Martabak:

* 100 grams of wheat flour
* Boiled water to taste
* 2 tablespoons egg beaten off (taken from egg to batter the content)
* 1 tbsp oil / liquid margarine
* Salt to taste

Material Content Martabak:

* 300 g ground beef
* 1 leek thinly, saute ground beef mixed time
* 4 leeks sliced
* 6 tablespoons chopped onion
* 4 garlic, puree
* 1 teaspoon curry powder
* 6 eggs
* Pepper and salt to taste.

Martabak Sauce:

* 2 tablespoons soy sauce
* 1 tsp tamarind water
* Salt & sugar to taste (optional)
* 1 tbsp tomato sauce
* 1 tablespoon chili sauce bottle (can be replaced sliced green chili sauce)
* Cucumber slices
* 2 tablespoons boiled water

How to Make Skin Martabak:

1. Mix the flour with the oil / liquid margarine, eggs and salt, add water gradually until dough is smooth while diuleni.
2. For the dough into 2 parts, round and soak it with cooking oil.
3. Let stand for 1-2 hours. For 1 hour the first batter should be submerged all the cooking oil, for the next 1 hour and lift the dough is still terlumuri with oil placed in a container / bowl, and cover with a cloth / towel

How to Make Content Martabak:

1. Saute onion, garlic, until fragrant, put ground beef, curry powder, pepper, chopped 1 stalk of green onion and salt.
2. Stir until meat is cooked and water out of the ground beef shrinks. Lift. Set aside, for those into 2 parts.
3. Beat 4 eggs (previously had taken a mixture of 2 tablespoons to make a dough skin), make a half-cooked scrambled. Set aside., Divided into 2 parts.

How to Make Sauce Martabak:
Mix all sauce ingredients together.

Completion:

1. Take 1 portion dough skin, pipihkan with your palm under the thumb of a circular direction, so a bit wide. Hold both ends of the dough, turn from the left side to right back its original place repeatedly so that the dough into a thin (can also run over-roller).
2. Take a bowl, fill with 1 piece of beaten eggs, minced meat, scrambled eggs, sliced 2 stalks green onion, salt, pepper. Stir. To batter a second skin, doing the same manner as the first batter who skin, as well as to its content.
3. Heat oil in a rather large flat pan, put the dough that has been thinned skin. Fill the center with the dough in the bowl before, fold the edges of the skin towards the middle, to the closed meeting, fry until cooked. Lift. Serve while hot or warm with sauce.

To: 2 pieces martabak (6 slices / fruit)

No comments:

Post a Comment


My Ping in TotalPing.com
Get paid To Promote at any Location